Fireman Trainee 2017 Question Paper and Answer Key ( PART 3 )

51. Which of the following belongs to antipyretics?
Answer :-Paracetamol

52. Bauxite ore is concentrated by which process?
Answer :- Magnetic Seperation

53. Pick out the substance having more specific heat capacity.
Answer :- Water

54. Choose the electromagnetic radiation having maximum frequency.
Answer :- Gamma rays

55. The most electronegative element in Periodic table is
Answer :- Flourine

56. The scattering of light by colloidal particle is called
Answer :- Tyndall Effect

57. Water gas is a mixture of
Answer :- CO & H2

58. The planetory model of atom was proposed by
Answer :- Rutherford

59. Transition elements are elements of
Answer :- D Block

60. Which one of the following is an example of renewable source of energy.
Answer :- Solar Energy

61. The value of 1.8 + 3.4 / 0.2 – 0.6 * 0.3
Answer :- 18.62

62. 2/5 of a rupee = ………. paise
Answer :-40

63. If 8X-1 = 2X+5, then X is
Answer :-4

64. The average of 5 items is X and if each item is increased by 4, which is the new average?
Answer :- (x+4)

65. The angle in a triange are in the ratio 1:2:3. The possible values of angles are
Answer :- 30, 60, 90

66. A person sells 36 oranges per rupee and incurs a loss of 4%. Find how many per rupee to be sold to have a gain of 8%.
Answer :-30

67. If a = 1, b= 2 then which is the value of ab+ ba
Answer :-3

68. A certain sum of money amounts to 5/4 of itself in 5 years. Find the rate percent per annum.
Answer :-51

69. If X% of 24 is 64, find X.
Answer :-266 2/3

70. A cylinder with base radius of 8 cm and height of 2 cm is melted to form a cone of height 6 cm. Find the radius of the core.
Answer :-8

71. Which among the following will continue the pattern in the series 6, 11, 21, 36, 56, ?
Answer :-81

72. [(-4) * (-9) * (-25)] / [(-2) * (-3) * (-5)]
Answer :-30

73. River : Dam :: Traffic : ?
Answer :- Signal

74. Find the odd one [PRT, HJL, KMO, BDF]
Answer :-KMO

75. In a certain language THEN is coded as RLBS. For what word AEPJ is coded?
Answer :-CASE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *